Балканопедија

Пер Јакобсен – Поклонио сам Данцима великог Андрића

Превео сам три приповетке пре него што је Андрић добио Нобелову награду. Био ми је егзотичан, а истовремено некако познат и присан, каже Јакобсен.

Најромантичнија места Београда

Није тешко волети се у Београду и свака тачка може постати „оно ваше место“. Ипак, нека наизглед сасвим обична места временом су постала омиљене романтичне тачке нашег града.

Туризам Бугарске - У земљи Црног мора и белих врхова

Планински венци са најбољим ски-стазама изнад 400 километара дуге морске обале... Све што желите у једној земљи. Можете да посетите и више од 120 манастира, а најзанимљивији је Рилски, на надморској висини од 1.147 метара. Чине га комплекс од 200 соба, црква у средини и музеј у којем се чува вредна збирка икона.

Делиблатска пешчара – Тајна највеће пешчаре Европе: чудесна игра ветра и песка

Делиблатску пешчару су још у леденом добу обликовали моћни ветрови наносећи песак са Дунава на пространи плато на југу Војводине. Мада је данас зову једином пустињом Европе, човек ју је, бранећи плодну равницу, давно зауздао. Највећа пешчара Старог континента простире се на око 300 квадратних километара. Нема сумње да ћете у Делиблатској пешчари наћи нешто по свом укусу јер она нуди сеоски туризам, камповање, школски рекреативни центар, ловишта, излетишта Девојачки бунар и Чардак са осматрачницама и видиковцима, а зими су санкање и уживање у играма на снегу на древним динама нешто заиста посебно.