Тирана

Древни град обогаћен међусобним преплитањем културних снага из исламског и хришћанског света, главни и највећи град Републике Албаније - Тирана.

Од VII века пре Христа, Илири су насељавали просторе данашње Албаније. У периоду од 229. до 168. године пре Христа, Римљани су поразили Илире и успоставили протекторат Илирика. Након поделе Римског царства 395. године, територија данашње Албаније припала је Источном царству, односно Византији. Године 1385. Османлије су освојиле Албанију и владале њом пет векова. Скендербег, албански вођа, отпочео је рат за независност против Османлија 1443. године и уживао велики успех у њиховом одбијању све до 1468. године када је умро. Кроз бурну историју у којој ће се преплитати разни владари (Османлије, Руси, Италијани, Немци), Албанија је успела да се избори за статус самосталне државе и препознатљив идентитет свог народа.

Постоје многе хипотезе о томе како је настало име Тиране. Једна од њих претпоставља да је настало од речи „Тheranda“ која се помиње у грчким и латинским историјским изворима у значењу „пали материјал“ - у складу са композицијом терена насталог од чврстог земљишта нанетог реком са планине у близини. Осим тога, византијски историчар Прокопије у VI веку помиње под називом „Тиркан“ замак изграђен у I веку пре Христа на планини Дајти, чије рушевине још увек постоје. Помиње се и старогрчка реч „tiros“ у значењу „млечни“, под претпоставком да су се у оквиру овог града окупљали пастири околних подручја како би продавали своје млечне производе.

Често се погрешно наводи да је Тирани име дао Сулејман-паша, турски војсковођа из времена османлијског освајања Персије (XVII век), и то према називу Техерана, главног града данашњег Ирана (некадашње Персије). Таква је теорија у супротности са доказима да се име Тирана у његовом садашњем облику појављује у венецијанском документу из 1418. године. Према подацима прве регистрације земљишта под Османлијама (1431/32. година) зна се да се Тирана тада састојала од 60 насељених места - са скоро 1000 кућа и 7300 становника. Осим тога, прва историја Албаније коју је написао Марин Барлети говори о томе да већ у XV веку постоје Мала и Велика Тирана.

Када је Сулејман-паша основао град 1614. године, његове прве конструкције су биле џамија, пекара и хамам (турско купатило). Два века касније контролу над градом добила је породица Топтани из Круја. Град је почео нагло да расте почетком XVIII века, али је остао небитан све до његовог проглашења за престоницу. Конструкцију џамије у центру Тиране под називом Етхем Беу направили су најбољи уметници у земљи. Њена изградња је почела 1789. године, али је завршена 1821. од стране унука Сулејмана-паше. Сахат кула је почела да се гради 1821/22. године и завршена је уз помоћ најбогатијих породица Тиране. Године 1928. Албанија је купила модерни сат у Немачкој и кула је подигнута до висине од 35м. Овај сат је оштећен током Другог светског рата, али је враћен у функцију у јулу 1946. године. Православна црква Светог Прокопа саграђена је 1780., а католичка Свете Марије 1865. године.

За привремену престоницу Албаније Тирана је проглашена 08. фебруара 1920. године. Крајем исте године, када је италијански утицај постао исувише јак, центар града добио је изглед достојан једне престонице. Њега су пројектовали Флорестано де Фаусто и Армандо Брасини, познате архитекте из Мусолинијевог периода у Италији. Изграђују главни трг назван по националном хероју Скендербегу, велики булевар, зграде министарстава, Палату бригаду, зграде Народне банке и Градске већнице. Званични статус престонице Тирана стиче 31. децембра 1925. године.

Булевар Народних мученика изграђен је 1930. године под именом Булевар Зогу I, да би се у комунистичком периоду један његов део називао Стаљинов Булевар. Палата Културе у којој се налазе позориште, опера и балет, као и Народна библиотека, завршена је 1963. године. Споменик Скендербегу подигнут је 1968. године како би се обележило 500 година од смрти овог великог националног хероја Албаније. Објекат Академије наука је завршен у априлу 1972. године. Галерија фигуративне уметности настала је 1976. године и обухватала је око 3200 дела албанских и страних уметника. Национални историјски музеј је изграђен 1981. године, а украсни мозаик који се налази на његовом предњем делу се назива „Албанија“. Међународни културни центар, некадашњи Музеј Енвер Хоџа, свечано је отворен 1988. године. Популарно се назива „Пирамида“, а дизајниран је од стране групе архитеката под руководством Пранвере, кћерке диктатора Енвера, и њеног супруга Клемента Коланеција. Године 2000. центар града - од главног кампуса Универзитета до Скендербеговог трга - проглашен је за место културног окупљања са посебним захтевима за заштиту од стране државе. Исте те године, почео је и процес рестаурације ове области под називом „Повратак идентитету“. У октобру 2001. године Еди Рама, бивши предавач уметности и сликар, уз подршку Социјалистичке партије бива изабран за градоначелника Тиране и почиње серију пројеката који битно мењају изглед града.

Све ово показује да је данас престоница Тирана центар политичког, економског и културног живота Албаније. У последњих неколико година, десиле су се значајне промене у њеном изгледу. Досадни стамбени блокови изграђени у комунистичком стилу су префарбани светлим бојама и апстрактним шарама на иницијативу градоначелника. Ова акција није била само брзо решење, већ и једно инспиративно искуство и подстицај - како за становнике, тако и за посетиоце. Осим тога, повећала је развој модерне инфраструктуре доприносећи метрополитском изгледу града.