O nama

O nama

Balkanski kulturni centar (BKC) je nezavisno i neprofitno udruženje građana Beograda, nastalo u želji da promoviše bogatu kulturu Balkana i pomogne stvaranju jedne drugačije slike ovog regiona u svetu. Organizovanjem i bavljenjem različitim kulturnim dešavanjima, Centar teži da poboljša međusobno poznavanje i zbližavanje naroda u regionu, čime bi se uočile njihove sličnosti i prihvatile razlike, a sve nepoznato se u skorijoj ili daljoj budućnosti otkrilo i prihvatilo u svakodnevnom životu.

Balkanski kulturni centar je osmišljen kao institucija u kojoj su dostupne sve informacije u vezi sa Balkanom i regionalnim kulturnim dešavanjima, pa se o toj temi mogu informisati i građani Srbije, Balkana, ali i stranci. Iz tog razloga, BKC teži ostvarivanju dobre saradnje sa svim, već postojećim kulturnim centrima, kako bi sinergijom i zajedničkim delovanjem doprineli boljoj promociji i većoj posećenosti svih dešavanja na ovim prostorima.

Osim informacijama, BKC raspolaže i bogatom organizacionom i menadžerskom strukturom, pa se može upustiti u organizovanje bilo kakvog događaja (kulturnog, književnog, predavačkog, turističkog, muzičkog, sportskog, umetničkog itd.) u cilju povezivanja institucija na Balkanu, ali i zadovoljavanja potreba i želja svojih članova. Uvek teži da dovede eminentne stručnjake i da održi neophodne kriterijume prilikom zapošljavanja svih radnika. Međutim, BKC pruža mogućnost volontiranja, stažiranja i sticanja stručne prakse za sve zainteresovane, u skladu sa dogovorom sa različitim institucijama, što bi kasnije moglo doprineti i otvaranju novih mesta za zapošljavanje.

U zavisnosti od obima posla i materijalnih mogućnosti, jedna od budućih tendencija Centra jeste širenje i otvaranje ogranaka u svim prestonicama Balkana. Naime, za sada BKC funkcioniše uz pomoć spoljnih saradnika u različitim balkanskim zemljama čiji je osnovni zadatak praćenje i obaveštavanje o kulturnim dešavanjima u svojoj zemlji, saradnja sa organizacijama i firmama - našim članovima, kao i omogućavanje svim zainteresovanim boravak i posećivanje kulturnih dešavanja u svojoj zemlji. Kada se stvori mogućnost, ovaj spoljni saradnik će postati nadležan za ogranak u svojoj zemlji i vodiće ga pod punom odgovornošću i budnim okom Centra u Beogradu. Tada će biti mnogo lakše da se organizuju pojedina dešavanja, putovanja, sakupljanje knjiga i materijala, kao i da se nađe mnogo veći broj članova, projekata i donatora.

Za sada Centar u svom opusu rada obuhvata jedanaest zemalja Balkana i to: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, BJR Makedoniju, Rumuniju, Sloveniju, Srbiju i Tursku.

Kako bi ostvario svoje ciljeve, Centar se bavi različitim aktivnostima. Neke od njih su sledeće:

 • podsticanje razvoja i unapređenje kulture Balkana i kulture u opštem smislu;

 • pomaganje u organizovanju proslave Dana državnosti za svaku balkansku zemlju i organizovanje nedelje posvećene promociji svake balkanske države u vreme Dana državnosti te zemlje;

 • organizacija različitih prezentacija i promocija ostalih zemalja i svetskih kultura u želji da se približe narodu regiona, što će proizvesti bolje poznavanje i razumevanje i lakšu saradnju u budućnosti;

 • stvaranje uslova za mogućnost organizovanja promocija balkanskih i drugih nevladinih i poslovnih organizacija i institucija, radi što bolje integracije i unapređenja saradnje;

 • organizovanje promocija, književnih večeri, muzičkih / sportskih / umetničkih / turističkih dešavanja, sajmova - uključujući Sajam balkanske knjige, radionica, tribina, kreativnih škola za decu, kongresa, simpozijuma i dr.;

 • stručno osposobljavanje svojih zaposlenih i drugi projekti;

 • edukacija o kulturnim i lingvističkim obeležjima i posebnostima balkanskih jezika;

 • sprovođenje istraživanja i prezentacije dobijenih rezultata;

 • publikacija dokumenta proisteklih iz aktivnosti i rada Centra - brošura, biltena, časopisa i knjiga.Aktivnostima Centra naročito se ostvaruje sledeća korist:

 • razvoj i unapređenje opšte i balkanske kulture;

 • pozitivan kulturni sinergijski efekat;

 • promocija zajedničkog nastupa, kulturnog udruživanja i umrežavanja;

 • formiranje i podizanje svesti, znanja, veština i sposobnosti subjekata;

 • očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta u oblasti kulture.bkcGalerija

thumbnailthumbnail

bkcKontakt

Balkanski Kulturni Centar
Blagoja Parovica 73/4
11030 Beograd
Tel: (+381) 011/7700-778
Mob: (+381) 064/116-5151

e-mail: bkc.serbia@gmail.com