Чачак

Чачак је први град који ће понети титулу европске престонице културе Србије. Са почетком пролећа 2023. године, под програмским концептом "Чачанска родна", инспирисаним именом чувене сорте шљиве, уживаћемо у бројним кутурним догађајима и јединственим природним лепотама.

Планиране програмске активности "Чачанске родне" доприносе развоју културне понуде и квалитету културног живота града Чачка и привлачењу публике из читаве Србије и региона. Град Чачак ставиће у фокус карактеристике регионалног богатства и разноликости, а главни мотив свих предложених активности су људи, њихово стваралаштво, резултати и утицаји који надрастају локални, па и национални наратив. Нова културна понуда града утемељена је на специфичном културном идентитету моравичког краја, а предложени програм који почиње првог дана пролећа следеће године карактеришу уједначен однос према наслеђу и синергија прошлости, садашњости и будућности. 

Избор није случајно пао на Чачак. Град који се налази на размеђи шумадијског побрђа и динарских масива мост је између севера и југа у самом средишту државе Србије. Динамичан урбани центар на Западној Морави модерних стремљења и бурне историје подигнут је наместу где трагови цивилизације сежу хиљадама година у прошлост. Чачак је град историјских споменика, али и модерне инфраструктуре. Ауто-путем "Милош Велики" до града се стиже за сат и по из Београда и са Аеродрома "Никола Тесла". Уз добро познату гостопримљивост и надалеко чувену кухињу, Чачак и његова околина идеално су место за излет у природу или градску авантуру за све генерције.

 

Бисер на Западној Морави

Нема бољег места од Чачка да видите како географија одређује дух града. Стасит и стаменит као планинско окружење, гостољубив и питом као долина реке Западне Мораве, на чијим обалама лежи. Некада кућа Немањића и поприште ослободилачких битака, дом знаменитих уметника и уточиште за ходочаснике, Чачак и његова околина су место где се природа и култура преплићу у свој разноликости и лепоти. Западна Морава са својим препознатљивим завојитим током и комплексом језера представља најважнији водени систем чачанског подручја. Овај крај представља све најбоље од Србије на једном месту и великодушно отвара врата свима: породицама, авантуристима, љубитељима уметности, градских дешавања и добре кухиње, као и онима у потрази за душевним миром.

 

Славни Петровићи

Чачак је био дом и чувене породице Петровић, у којој су поникли сликарка Надежда Петровић и песник Растко Петровић. Великан чачанског краја био је и српски песник Владислав Петковић Дис, под чијим се именом одржава годишња књижевна манифестација "Дисово пролеће", заштитни знак културе Чачка. Све су то више него добри разлози да се у вашој агенди за годину пред нама нађе посета овом величанственом крају.

 

 

Извор:  Elevate – The inflight magazine of Air Serbia, децембар 2022.

Текст: Јелена Пантовић; Фотографија: Братислав Стевановић, Pinhole Production