Београд

Београд, град који будно мотри на ушће Саве у Дунав и својом богатом историјом га осветљава, заправо је најважнији саобраћајни чвор југоисточне Европе и Балканског полуострва. Његово се име помиње у делима римских историографа, кроз векове је константно мењао владаре, али никад и свој дух о ком сведоче управо најстарији делови града.

Букурешт

Букурешт је главни град - културни, политички и привредни центар Републике Румуније. Налази се у Влашкој на реци Димбовици. Био је престоница влашких владара од XVII века, а главни је град још од 1861. године.

Љубљана

Љубљана, главни град Словеније - балканске земље замкова, сликовит и динамичан град паркова, пун изненађења, већ вековима успева да одржи љубазну и опуштену атмосферу мањег града. Регију у којој се налази одликује традиционална гостољубивост, разноврсна природа, пријатни мањи градови, тврђаве, сеоске цркве са богатим уметничким наслеђем и квалитетни ресторани са домаћом храном.

Подгорица

Подгорица - град Балкана чија се богата и бурна историја огледа у његових пет имена (Birziminium, Alata, Рибница, Подгорица и Титоград) - најбоље осликава кораке којима је прошла Црна Гора да би постала једна од најатрактивнијих туристичких земаља данашњег Балкана.

Сарајево

Срце Босне и Херцеговине јесте главни и највећи град Сарајево, њен политички, привредни и културни центар.

Софија

Софија је главни и највећи град Бугарске и налази се у Софијској котлини у басену реке Искар, на надморској висини од 540m. Основана пре седам хиљада година, Софија је други најстарији град у Европи. Кроз историју је имала неколико имена, а остаци старих градова се и данас могу видети.

Скопље

Скопље представља практично непознат град са шарматним именом, домаћина са много интересантних ствари које треба видети и доживети и богатом историјом коју треба обзнанити. Ипак, углавном нетакнут од стране туриста и путописаца, овај необични главни град, остаје обмотан велом мистерије.

Тирана

Древни град обогаћен међусобним преплитањем културних снага из исламског и хришћанског света, главни и највећи град Републике Албаније - Тирана.

Загреб

Главни и највећи град републике Хрватске, изникнуо из два средњовековна насеља која су вековима пупила на суседним брежуљцима, уједно јесте и њен политички, културни и привредни центар.

Анкара

Раскрсница цивилизација - Анкара - главни је град Турске Републике од 1923. године и други по величини у земљи са око 4.5 милиона становника, одмах после Истанбула.

Атина

Атина, главни град Грчке у ком живи преко 3 милиона становника, препознатљив је по свом надалеко видљивом симболу Акропољу, појму класичне Грчке. Она је њен економски, политички и културни центар који се налази на Атичком полуострву. Атина је град супротности: с једне стране, хаос у саобраћају са свакодневним застојима, а са друге величанствена сведочанства антике. Луке су јој познате од давнина: Пиреј, као трговачка, и Фалерон, као војна.

О нама

Балкански културни центар (БКЦ) је независно и непрофитно удружење грађана Београда, настало у жељи да промовише богату културу Балкана и помогне стварању једне другачије слике овог региона у свету.

Циљеви

Основни циљ Балканског културног центра јесте развој и промоција културе Балкана и културе у општем смислу.

Услуге и корисници

Услуге које БКЦ пружа организацијама, институцијама и фирмама - својим члановима су многобројне. Осим оних које су обухваћене месечном чланарином, постоје и оне које се накнадно наплаћују услед немогућности да се трошкови њиховог извођења покрију самом чланарином. Наравно, уколико се појави потреба за пружањем неке нове услуге члановима, БКЦ је увек спреман за компромисе и преговоре.

Пројекти

Пројекти Балканског културног центра