Kopaonik – Hladni ozon sa mirisom parfema

Аpsolutna tišina i duboki bas, porodice i oni koji tek traže svoju bolju polovinu, čizme sa visokim potpeticama preko kolena i gojzeri­ce, tehno i narodnjaci, cicvara i suši, prepuni kafići i gužva na stazama, jako sunce, a minus...

To su samo fragmeti onoga što vas čeka kada se popnete na skijalište kraj Raške, ali tek nakon što vam se pogled navikne na beskonačnu snežnu belinu koja se presijava pod svetlošću. Kao u bajkama, kao u crta­ćima, kao u romatičnim komedijama i patetičnim pe­smama, sneg posut šljokicama okružen gustim četi­narskim šumama.

Stigli ste na Kopaonik, najveći planinski masiv, kako ga zovu – krov Srbije, a pred vama je odmor koji ćete pamtiti. Svet odjednom izgleda kao najbo­lja slika vašeg drugara sa Instagrama koji pravi ta­ko moćne fotografije, a sve miriše na avanturu. Na 1.780 metara nadmorske visine smestio se turistič­ki centar. Tu su hoteli sa pet zvezdica, obične sobe, apartmani, vile, odmarališta... Šareno, baš kao i sve ostalo na Kopaoniku.

Ulice su uvek pune, od sedam ujutru, kada prvi ski­jaši kreću ka žičarama, a samo sat ranije iz noćnog pro­voda su se vraćali oni kojima skijanje nije prva i omi­ljena stvar u životu. Za koju god opciju da se odlučite, niko vas neće gledati popreko, na pravom ste mestu za provod, baš onakav kakav ste zamislili. A zimska žur­ka na ovoj planini traje punih pet meseci!

Skijašima je na raspolaganju 60 kilometara sta­za za alpsko i nordijsko skijanje. U redovima na ži­čarama su svi, oni ozbiljni skijaši koji nemaju strah ni od dubokog snega, ali ima sasvim dovoljno me­sta i za početnike, koji sa instruktorima pokušava­ju da nauče prvu i osnovnu stvar u skijanju – kako da se zaustave.

Ako nemate svoje daske i opremu, možete da iznaj­mite sve što vam treba, a cene su više nego pristojne. Jer ko jednom stane na skije, taj užitak više ne propušta.

Kopaonik je omiljeno skijalište u Sr­biji, a tome u prilog govori i podatak da je na otvaranju sezone ski-pas kupilo 15.000 skijaša. Na Kopaoniku vas čeka 60 kilometra staza za ski­janje: oko 20 plavih, odnosno lakih staza, 11 crvenih, srednje teških, i šest crnih, veoma teških. Dve staze rade i noću, Malo jezero, za one koji nisu baš vešti, gde ih čeka spust od 550 metara, i Karaman greben od 1.300 metara. Za one koji tek žele da nauče da skijaju, tu je šest razli­čitih ski-škola sa 250 instruktora.

Na žičarama možete da vidite sve, najviše je skija­ša, kao i onih bez opreme koji su se zaputili na 2.017. metar nadmorske visine, na Pančićev vrh. Mesto sa kojeg se pruža neverovatan pogled od kojeg zastaje dah. A kada vam se disa­nje ustali, možete da birate. Savršen spust, koji je sva­ki put drugačiji, ili kuva­no vino i nekoliko sati na čistom vazduhu tako bli­zu suncu u nekoj od kafa­na i kafića na stazi. Tu je i snou park, posebno me­sto za zabavu za sve one koji vole fri stajl skijanje i dasku. Reč je o najvećem zabavnom parku ove vrste u regionu. Možete i da se sankate, koristite zip-lajn...

A kako vam zvuči ku­panje u bazenu u kojem je temperatura vode 29 ste­peni? A bazen je napolju i okružen snegom? Možete i to. Dok plivate, pred va­ma je Dolina sportova, odakle kreću žičare, a doživ­ljaj je neverovatan.

I pre nego što ste sišli sa Kopaonika, već imate do­bar razlog da se vratite već u martu, jer kao što je Ski opening žurka kojom počinje sve, u martu vas na Ko­paoniku čeka Music Week festival, koji je poznat po koncertima najpoznatijih muzičkih imena s ovih pro­stora. Prava je poslastica za kraj, kada sunce greje ja­če, a sneg još pršti pod skijama.

I tu negde, početkom aprila, zimska priča na Ko­paoniku se privodi kraju. A leto? To je posebna pri­ča, jer ovaj nacionalni park i prirodni rezervat ima još mnogo toga da ponudi. Ali o tome nekom dru­gom prilikom...

 

Izvor: Elevate – The inflight magazine of Air Serbia, februar 2018.

Tekst: Aleksandra Držaić; Fotografija: Sanitours

 

bkcGalerija

thumbnailthumbnail

bkcKontakt

Balkanski Kulturni Centar
Blagoja Parovica 73/4
11030 Beograd
Tel: (+381) 011/7700-778
Mob: (+381) 064/116-5151

e-mail: bkc.serbia@gmail.com