Beograd

Beograd, grad koji budno motri na ušće Save u Dunav i svojom bogatom istorijom ga osvetljava, zapravo je najvažniji saobraćajni čvor jugoistočne Evrope i Balkanskog poluostrva. Njegovo se ime pominje u delima rimskih istoriografa, kroz vekove je konstantno menjao vladare, ali nikad i svoj duh o kom svedoče upravo najstariji delovi grada.

Bukurešt

Bukurešt je glavni grad - kulturni, politički i privredni centar Republike Rumunije. Nalazi se u Vlaškoj na reci Dimbovici. Bio je prestonica vlaških vladara od XVII veka, a glavni je grad još od 1861. godine.

Ljubljana

Ljubljana, glavni grad Slovenije - balkanske zemlje zamkova, slikovit i dinamičan grad parkova, pun iznenađenja, već vekovima uspeva da održi ljubaznu i opuštenu atmosferu manjeg grada. Regiju u kojoj se nalazi odlikuje tradicionalna gostoljubivost, raznovrsna priroda, prijatni manji gradovi, tvrđave, seoske crkve sa bogatim umetničkim nasleđem i kvalitetni restorani sa domaćom hranom.

Podgorica

Podgorica - grad Balkana čija se bogata i burna istorija ogleda u njegovih pet imena (Birziminium, Alata, Ribnica, Podgorica i Titograd) - najbolje oslikava korake kojima je prošla Crna Gora da bi postala jedna od najatraktivnijih turističkih zemalja današnjeg Balkana.

Sarajevo

Srce Bosne i Hercegovine jeste glavni i najveći grad Sarajevo, njen politički, privredni i kulturni centar.

Sofija

Sofija je glavni i najveći grad Bugarske i nalazi se u Sofijskoj kotlini u basenu reke Iskar, na nadmorskoj visini od 540m. Osnovana pre sedam hiljada godina, Sofija je drugi najstariji grad u Evropi. Kroz istoriju je imala nekoliko imena, a ostaci starih gradova se i danas mogu videti.

Skoplje

Skoplje predstavlja praktično nepoznat grad sa šarmatnim imenom, domaćina sa mnogo interesantnih stvari koje treba videti i doživeti i bogatom istorijom koju treba obznaniti. Ipak, uglavnom netaknut od strane turista i putopisaca, ovaj neobični glavni grad, ostaje obmotan velom misterije.

Tirana

Drevni grad obogaćen međusobnim preplitanjem kulturnih snaga iz islamskog i hrišćanskog sveta, glavni i najveći grad Republike Albanije - Tirana.

Zagreb

Glavni i najveći grad republike Hrvatske, izniknuo iz dva srednjovekovna naselja koja su vekovima pupila na susednim brežuljcima, ujedno jeste i njen politički, kulturni i privredni centar.

Ankara

Raskrsnica civilizacija - Ankara - glavni je grad Turske Republike od 1923. godine i drugi po veličini u zemlji sa oko 4.5 miliona stanovnika, odmah posle Istanbula.

Atina

Atina, glavni grad Grčke u kom živi preko 3 miliona stanovnika, prepoznatljiv je po svom nadaleko vidljivom simbolu Akropolju, pojmu klasične Grčke. Atina je grad suprotnosti: s jedne strane, haos u saobraćaju sa svakodnevnim zastojima, a sa druge veličanstvena svedočanstva antike. Luke su joj poznate od davnina: Pirej, kao trgovačka, i Faleron, kao vojna.

O nama

Balkanski kulturni centar (BKC) je nezavisno i neprofitno udruženje građana Beograda, nastalo u želji da promoviše bogatu kulturu Balkana i pomogne stvaranju jedne drugačije slike ovog regiona u svetu.

Ciljevi

Osnovni cilj Balkanskog kulturnog centra jeste razvoj i promocija kulture Balkana i kulture u opštem smislu.

Usluge i korisnici

Usluge koje BKC pruža organizacijama, institucijama i firmama - svojim članovima su mnogobrojne. Osim onih koje su obuhvaćene mesečnom članarinom, postoje i one koje se naknadno naplaćuju usled nemogućnosti da se troškovi njihovog izvođenja pokriju samom članarinom.

Projekti

Projekti Balkanskog kulturnog centra

bkcGalerija

thumbnailthumbnail

bkcKontakt

Balkanski Kulturni Centar
Blagoja Parovica 73/4
11030 Beograd
Tel: (+381) 011/7700-778
Mob: (+381) 064/116-5151

e-mail: bkc.serbia@gmail.com