Devojačka kula na Bosforu

Bosfor je moreuz dug 30 kilometara, a širok do 3.700 metara u severnom delu svoga ušća. Između tvrđava Anadoluhisarı i Rumelihisarı širine je svega 750 metara. Obale su gusto naseljene, a sve lepote Istanbula možete videti ploveći njegovim nemirnim vodama. Brodovi polaze iz luke Eminonu, sa Zlatnog roga, i plove uz evropsku obalu prolazeći ispod dva monumentalna mosta koja spajaju kontinente, a zatim se okreću, voze niz azijsku stranu i vraćaju se u luku. Duž obale se nalazi veliki broj prelepih vila, od kojih su neke istorijska zdanja. Vidi se Topkapi palata, mnogobrojne džamije, oba bosforska mosta i sva grandioznost Istanbula.

Među tim veličanstvenim slikama izdvaja se kula sa barjakom na malenom ostrvu usred Bosfora - između Evrope i Azije. To je Devojačka kula ili, kako je Turci zovu, Kz kulesi /Kız Kulesi/. Iako je sama po sebi dovoljno lepa, te često uslikana sa pticama koje je redovno posećuju, ova kula zaslužuje pažnju i zbog neobičnih priča koje se povezuju sa njenim nastankom. A sve su o tragičnoj ljubavi.

U prvoj verziji tu je ljubav oca prema ćerki iz vremena Vizantije, kao i jedna mnogo starija, iz vremena antičkih bogova Grčke, ljubav jedne monahinje i momka po imenu Leander. Ali da krenemo od prve… U vreme Istočnog rimskog carstva su jednom vizantijskom caru prorekli da će mu voljena ćerka umreti kad napuni 18 godina i to od ujeda zmije. U želji da svoju ljubimicu zaštiti od takve sudbine, car je podigao malu tvrđavu sa kulom na ostrvu u vodama Bosfora, verujući da nijedna zmija ne može da prepliva do princeze. I kako to obično biva u strašnim bajkama i mitovima, on sam je postao tragični junak ove priče. Na ćerkin rođendan, car je svima zabranio da odu na ostrvo i odlučio da svojoj mezimici sam odnese korpu punu najukusnijeg voća. U toj korpi krila se zmija, koja je usmrtila nesrećnu devojku. Danas je veruje da je to razlog zašto je kula nazovana "Devojačka".

Druga priča, sa sličnim tragičnim krajem, govori o tome da je ostrvo pripadalo hramu posvećenom boginji Afroditi i da je u njemu boravila monahinja po imenu Hero. Često je gledala ljude koji su se boginji Afroditi molili tražeći ljubav, a želeći isto, zaljubilase u jednog Leandera. On je svake večeri plivao do kule da bi bio s njom, a jutrom se vraćao do obale. Jedne olujne večeri ljubomorni sveštenik pogasio je sva svetla u kuli i Leander nije mogao da je nađe, pa se udavio u nemirnoj vodi. Zbog ove priče, kula se često označava i kao Leanderov toranj.

Vi izaberite koja vam je priča draža, ali je obavezno posetite, ako ne zbog legendi koji se za nju vezuju, onda bar zbog neprikosnovenog položaja i izgleda ovog "bisera Bosfora".

 

 

Izvor: Elevate – The inflight magazine of Air Serbia, januar 2021.

Tekst: Jelena Pantović; Fotografija: aviokarte.rs

bkcGalerija

thumbnailthumbnail

bkcKontakt

Balkanski Kulturni Centar
Blagoja Parovica 73/4
11030 Beograd
Tel: (+381) 011/7700-778
Mob: (+381) 064/116-5151

e-mail: bkc.serbia@gmail.com