Izmir

Grad Izmir nalazi se u zapadnoj Anadoliji i poznat je po najvažnijoj izvoznoj luci u Turskoj. Treći je grad po broju stanovnika, posle Istanbula i Ankare, koji svojim kulturnim i rekreativnim zonama, uz arheološke muzeje i prelepe plaže, privlači brojne turiste. Izmir je jedan od divnih gradova koje je izgradio Aleksandar Veliki u 4. veku pre nove ere. Takođe se govorilo da je to mesto rođenja poznatog grčkog pesnika Homera. Međutim, grad je uništen, a od građevina koje su podigli Grci nije ostalo ni traga. Ali Izmir je zato dom drevnih gradova Pergamona i Efesa, koje svake godine poseti gotovo dva miliona ljudi.

 

Pergamon 

Ovaj moćni drevni grčki grad ima neke od najbolje očuvanih ruševina iz tog doba, posebno čuveni Pergamonski oltar. Pergamon je Uneskova svetska baština zbog izuzetnih ruševina pozorišta, gimnazije, gradskih zidina, kao i upečatljivog svetilišta Kibele. Nakon što je grad došao pod vlast Rimljana, postao je raskošna metropola sa jednom od najvećih biblioteka.

 

Efes

Nijedan izlet u Izmir ne bi bio potpun bez posete čuvenom drevnom grčkom gradu Efesu. Rodno je mesto osnivača antičke filozofije Heraklita i mesto procvata umetnosti i nauke. Obavezno posetite Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda antike, za koji je jedan antički pisac rekao: "Osim Olimpa, sunce još nikada nije videlo nešto što se može uporediti sa ovim".

 

 

Izvor: Elevate – The inflight magazine of Air Serbia, januar 2023.

bkcGalerija

thumbnailthumbnail

bkcKontakt

Balkanski Kulturni Centar
Blagoja Parovica 73/4
11030 Beograd
Tel: (+381) 011/7700-778
Mob: (+381) 064/116-5151

e-mail: bkc.serbia@gmail.com